Для Вас, батьки

Як зорієнтувати дитину у виборі майбутньої професії

Вибір професії вашої дитини – не хвилинна справа, він може виявитися найважчим вибором у вашому з нею житті.

 Подумайте разом, чим би хотілося займатися саме вашій дитині. Обов’язково подумайте над тим, як здійснити її мрію. 

Поговоріть з дитиною аби вона не намагалася вступити туди, куди вступають її друзі. Наголосіть на тому, що вона знайде собі нових друзів, тим більше що вони займатимуться тим, що їм цікаве.

Спонукайте дитину довідуватися якомога більше про ту професію, яку хоче обрати. Якщо це можливо, побувайте в тому місці, де, як вона припускає, їй доведеться працювати згодом; поговоріть з людьми, які вже займаються цією справою.

Нехай ваша дитина усвідомить, що рішення не може бути категоричним і що у будь-який час в її житті можуть статися зміни.

Не піддайтеся почуттю страху – цей нормальний стан, з яким мають справу усі люди перед вибором.

Іноді корисно розпочинати свою кар’єру з практики, а не з теорії. Наприклад, багато видатних лікарів починали працювати медсестрами або медбратами.

Звертайте особливу увагу дитини на ті предмети, які потрібні для вступу у обраний учбовий заклад. 

Не відкладайте на завтра те, про що можна дізнатися сьогодні. Намагайтеся дізнатися про все: як вступають, як вчаться, як влаштовуються працювати після закінчення навчання. Діліться здобутою інформацією один з одним. Це допоможе скласти уявлення про те, що робити далі і покращить ваше спілкування з дитиною.

Спонукайте дитину брати участь в позакласних заходах – це допоможе їй навчитися спілкуванню і правильній поведінці в колективі.

Практичний психолог    Ольга ГОНЧАР

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button