Виховна робота

Масляна – звідки прийшла і що несе з собою?

Серед сірих буднів хочеться справжньої весни. І перші її відгомони – це Масниця. Які рум’яні “сонечка” виходять у господинь на сковородах! Гожі і смачні. Товсті і тонкі. А скільки рецептів дійшло до нас від бабусь: тут тобі і млинці такі, і млинці сякі, і з начинкою, і з пирогами, і, звичайно ж, з маслом. Горить солом’яне опудало, і здається, навіть зима відступила. Навесні запахло. Звідки прийшов до нас цей веселе свято і чому він до цих пір так любимо в народі?

91549416 300x168 - Масляна - звідки прийшла і що несе з собою?

Всім відомо, що свято це ще нашими предками сильно поважаємо був – слов’янами. Називався він, за різними переказами, ще Комоєдиця. Ком – ведмідь. Навесні батюшка-ведмідь прокидався, і тут йому в підносили  – смачні млинці з маслом на гілках розвісили господині, щоб було чим поласувати. Ось звідки пішов вислів: «перший млинець комам».

З’їсть ведмідь такий млинець – теплий, смачний, і стане добрішим. Ведмідь у багатьох слов’янських племен був тотемним тваринам. Його поважали, боялися і вважали заступником. Тому й підживити ранньою весною було звичайною справою.

Чому ж Масляна? Масло до кінця зими постоїть, тому від нього намагалися позбутися, не економлячи, присмачували їм страви. Язичницьку Масляну (Комоєдиця) святкували в чіткі дати (майже) на дні весняного рівнодення (20-22 березня в залежності Місяця й року – високосний чи ні). Свято проводів зими і допомоги пробудження природи.

Спалення опудала Морени / Морани (богиня зими і смерті у слов’ян) символізувало шанобливе відпускання зими на рік. Це не був обряд знищення. Адже, як відомо, своїх мертвих слов’яни теж спалювали – з повагою, відпускаючи предків у світлий Ірій. Це був обряд проводжання, з усіма належними почестями і молитвами. У багаття можна було підкинути сміття і старі речі, тим самим оновившись. Очистити себе для нового року, долучившись до обряду.

Яскраве запам’ятовується святкування з гуляннями і хороводами, рясною трапезою і кулачними боями подобалося і старим, і малим. Адже, по суті – це святкування нового року. А до цього підходили з душею і розмахом, який присутній і до цього дня. Все, що було в сім’ї, виставлялося напоказ: добірні страви, красивий посуд. Як проводиш рік, так і новий почнеш. Попереду чекав новий рік: будні, поле, догляд за врожаєм, а це були останні легкі святкові дні.

Учні та вчителі Городоцької гімназії теж не пропустили нагоди провести зиму і почастуватися млинцями з киселем. До свята готувалися усі гімназисти. За кілька годин на гімназійному подвір’ї виросли снігові скульптури. Як живі були дракони, леви, сніговими, автомобіль.

М’ячем, зробленим з крижини 6(10) Б класом хотілося відразу грати у футбол, та розміри не дозволяли.

19342747 225x300 - Масляна - звідки прийшла і що несе з собою?

Дракон, учнів 7(11) Б класу, був дуже  добрим і зовсім не лякав глядачів, своєю посмішкою він завоював 1  місце.

88427545 300x225 - Масляна - звідки прийшла і що несе з собою?

А олімпійський ведмідь, що прикульгав з 1980 року, видерся аж на 2 сходинку снігового олімпу.

40025116 300x225 - Масляна - звідки прийшла і що несе з собою?

Найбільшою радістю для усіх було частування млинцями, виступи гімназійних артистів, які весело співали пісень, гучно проводжали зиму і закликали весну та просили благодаті на наступний рік.

81342096 300x168 - Масляна - звідки прийшла і що несе з собою?

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - Масляна - звідки прийшла і що несе з собою?

About the author

Станиця Ілля учень 5(9) А класу

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button