Творчі роботи учнів

Яворівська іграшка

Це унікальний випадок у народному декоративному мистецтві України. Яворівська забавка (саме забавка, а не іграшка, оскільки походить від забавляти, бавити, заспокоювати) — іграшки, що майструються в основному з осики (здавна вважається, що вона має властивість відганяти усе лихе) та прикрашаються традиційним яворівським розписом — «вербівкою». Всі малюнки, а це квіти і листочки, виконуються у вигляді вербових гілок. Мистецтво створення забавки передаються з покоління в покоління в родині Станьків дотепер.

45980909 300x300 - Яворівська іграшка

Для розпису ще на зорі Яворівської забавки використовувалося три кольори: зелений (що символізує траву та листя), червоний (плоди та ягоди), синій (небо та воду), а на початку 20 століття почав використовуватися четвертий колір – жовтий (сонце).

Яворівські забавки не шкодять здоров’ю дітей. А все завдяки тому, що ці забавки зроблені з виключно з деревини, а розписуються лише безпечними акриловими фарбами, що замінили рослинні барвники.

Яворівська іграшка виринає з небуття. На Львівщині знайшлися майстри, які хочуть не лише відновити ремесло, якому 400 років, а й мають амбіції витіснити з ринку неякісні китайські забавки.

57090826 300x300 - Яворівська іграшка

Нещодавно у нашій Городоцькій гімназії побувала майстер по розпису яворівської іграшки Шумило Галина Василівна, яка провела майстер-клас для усіх бажаючих дітей по розпису деревяної іграшки.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button